Nakon fantastičnog i prilično dobro prihvaćenog "Cidade de Deus" iz 2002. godine, pet godina kasnije ( 2007. godine ) brazilska kinematografija nam donosi još dva izuzetna filma "Cidade dos Homens" i "Tropa de Elite".
Ja vam preporučujem da filmove i gledate ovim redom kako sam ih naveo jer pored hronologije u radnji filmova tako ćete imati i zaokruženu priču tematski. Dok prva dva filma govore o bandama i kriminalu u favelama, prvi o nastanku a drugi o stanju među bandama danas, poslednji film je o policiji koja pokušava kriminalcima da stane na put. Priče su realne, prizemne, niko na kraju ne pobeđuje a ipak se sve završi. Kao u pravom životu, ipak su konsultanti za prvi film radili ljudi koji su bili deo svojevremeno najozoglašenijih bandi iz favela i preživeli da o tome pričaju. Čitava triologija malo gubi u intezitetu na sredini, u "Cidade dos Homens" filmu i to je još jedan razlog da poslednji odgledate izuzetni "Tropa de Elite"! Mene je film zakovao ispred ekrana već u prvom minutu kada nas odličnom kompozicijom u isprekidanim scenama tema filma, pesma "Rap das armas" uvlači usred događaja kojima se film bavi. Fantastičan film zaista.
Sve preporuke za celu "triologiju"!